Aktuellt från föreningsverksamheten

Klockarborg i Lilla Garn, Brottby

Vykort av Klockarborg (tidigare Fridhem) i Lilla Garn, Brottby byggt 1868.

Här bodde på mindre än 20 kvm Hjalmar Söderberg (1847-1901) och hans hustru Christina f. Andersson (1857-1895) med barnen Olivia (1876), Harald (1878), Linnéa (1880), Regina (1882), Genoveva (1884), Nestor (1886), Eugenia (1888), Ragnar (1891) och David (1894).
Den siste som bodde i Klockarborg var Nestor som dog 1979. Genoveva målade tavlan som alltjämt hänger i stugan.

Stöd Föreningen Klockarborgs vänner som äger och vårdar denna klenod. Pg 911185-7.

Medlemssida

Nu har en MEDLEMSIDA infogats (se tabellen i vänsterkanten på förstasidan). På denna kan föreningens medlemmar sälja/köpa filateliobjekt. Vill du lägga in något skicka e-post till christersamson@gmail.com.

Inverted Jenny (Upp- och nedvända Jenny)

Efter att ha provat distribution av post med flygplan under några år på 1910-talet, startade US Post Office reguljär flygpost den 15 maj 1918. Till att börja med gick distributionen mellan Washington DC, Philadelphia och New York City. Priset för ett brev sattes till 24c dvs mycket högre än den vanliga avgiften om 3c.

Samtidigt gav man ut ett nytt frimärke i rött och blått med ett motiv av flygplanet Curtiss Jenny JN-4HM.

Frimärksarken passerade tryckpressen två gånger, först trycktes den röda ramen och därefter det blå flygplanet.  Uppenbarligen vände man ett ark fel så att flygplanet tryckets felvänt i förhållande till ramen. Troligen trycktes bra ett ark med 100 märken felvänt.

Ett begränsat antal av de feltryckta märkena har varit föremål för handel främst i USA. Priserna har varit skyhöga. Bland annat såldes ett 4-block år 2005 för hela 2 970 000 dollar.

Broar i krig och fred
Staffan Lagergren från WFK har försett PowerPoint-presentationen till sitt föredrag som han skulle hållit hos oss i höstas med muntlig presentation av varje bild. Klicka på länken:

https://drive.google.com/file/d/1I1-iAEV7NWC3gwaQW4PB9H52TxJQXcq8/view?usp=sharing

Ladda ner filen! Öppna den sen – du måste ha PowerPoint (licens) eller PowerPoint-viewer (fritt).

FEPA och FIP

Brev från Staffan Lagergren till medlemmar i WFK.

God fortsättning på året 2021. Hoppas att alla är friska och håller avstånd osv.
Vid vårt sista WFK möte i november tog vi upp Post Europe och SEPAC, deras verksamhet frimärksutgåvor mm.
Det finns två andra organisationer som bör nämnas och kanske ligger ännu närmare oss som filatelister. Jag tänker på FEPA och FIP

FEPA – Federation of European Philatelic Associations
grundades 1989 och har idag 43 medlemmar. Vi i Sverige representeras förstås av Svenska Filatelistförbundet genom ordföranden Rikard Azelius.

FIP  – Fédération Internationale de Philatélie
grundades 1926 och har idag 95 medlemmar.  Ett av många områden som FIP hanterar är upprättande av reglementen för olika utställningar av filateli.

På FEPAs hemsida kan man nu hitta en presentation av de vackraste frimärkena utgivna under 2020. Bakom detta arbete ligger  NEXOFIL.

Bäste frimärke under 2020 blev ett norskt märke med ett konstverk av den store norske konstnären Harald Sohlberg. Märket visar ett motiv från Röros i vinterskrud. Märket gavs ut 2020 eller 150 år efter hans födelse. Sohlberg var samtid med Edvard Munch och har, kanske orättvist, fått stå tillbaka för den mera kände Munch.
Här tittar du på de prisbelönade frimärkena:
Congratulations to the NEXOFIL Award Winners for 2020 – FEPA News

Det kan också nämnas att Finland fick ett första pris bara för 3 år sedan.
Titta gärna på FEPAs hemsida  ( https://fepanews.com/) och njut av alla fina frimärken, som har belönats.