Finlandssvensk samlarträff 2019

Finlandssvensk samlarträff i Mariehamn 28-29 september 2019

Varje år arrangeras, på hösten, en samlarträff för de finlandssvenska frimärksklubbarna i Finland. Uppdraget roterar mellan 5 klubbar i södra Finland, bl a Helsingfors, Åbo och Mariehamn. I år var det Ålands Frimärkssamlarförening som stod för värdskapet. Till dessa träffar brukar inbjudan också sändas till närbelägna svenska föreningar som Norrort, Vallentuna, Norrtälje och Östhammar.

Vi var 15 medlemmar från de tre första klubbarna + 2 deltagare till som styrde kosan mot Mariehamn på morgonen den 28 september. Efter båtresa från Kapellskär med gemensam fika ombord, inkvartering på Hotell Adlon och en promenad genom stan med lunch var det dags för samlarträffen som genomfördes på Ålands Hotell- och Restaurangskola.

Vi var cirka 50 personer som fick lyssna till Heidemarie Eriksson från ÅlandPost som berättade om processen fram till färdiga frimärken och presenterade 2020 års utgåvor. Hon visade också förlagor till en del av märkena. Därefter var det dags för Richard Bodin att berätta om sin samling ”Swedish Armed Forces & Military Volunteers Postal History in War and Abroad”. En otroligt intressant samling med massor av unika objekt. Ett rent Mecka för den militärhistoriskt intresserade. Samlingen sträcker sig från 1500-talet till nutid. Richard är ju dessutom kunnig som få inom området.

Jag själv fick hoppa in och presentera min samling ”Estonians outside Estonia 1944-1991” eftersom planerade föreläsaren från postmuseet i Tammerfors hade blivit sjuk. Efter det så var det öppet för inlägg och kommentarer.

Det var också ordnat ett par säljbord. Intresset för det som bjöds ut var mycket stort och kommersen livlig.

Under kvällen avnjöts, avslutningsvis, en mycket fin trerätters middag skapad av eleverna vid restaurangskolan.  

Söndagförmiddagen innehöll ett besök på Ålands Museum där det visades en fantastisk posthorisk samling som donerats till museet. Allt material var ordnat kommunvis i ett dussin tjocka album och innehöll frimärken, brev och andra försändelser mm. Därefter var det dags att, efter några timmar i ett söndagssömnigt Mariehamn återvända till Sverige.

Det är väldigt trevligt att, på detta sätt, möta filatelivänner från Finland. Många fina kontakter har knutits under åren. Det var dessutom i Mariehamn, på Mare Balticum 2005, som jag själv ställde ut en samling för första gången.

Mats Söderberg
Hedersordförande i Norrorts Frimärksförening

Föreläsningssalen
Både föreningsmedlemmar och Posten Åland hade försäljning
Middagen lagades och serverades av Restaurangskolans elever
Posten Åland informerade oss om deras utgivningsfilosofi

Intresset var stort
Vi tittar på den fantastiska posthistoriska samlingen
Huvudrätten