NFF 50 år

Norrorts Frimärksförening i Täby fyller 50 år!

”Vi har väldigt roligt och vi är fler än 100 medlemmar”, säger ordförande Urban Jonsson. Urban fortsätter, ”i vår klubb finns plats för de specialiserade filatelisterna och de som samlar mest ’för skoj skull’ ”. I klubben finns också en livaktig ungdomsverksamhet under ledning av Per Näsman, som själv just nu samlar gäddor på frimärken. Vi träffas under höst och vår varannan måndag i Viggbysalen, Södervägen 30 i Täby. Vid sammankomsterna har vi dels en mindre klubbauktion, ett närvarolotteri, intressanta föredrag om filateli och kaffe och kaka till ett symboliskt pris. Till varje möte kan alla, som vill ta med eget material för diskussion, byte eller försäljning. Klubben anordnar ett par större auktioner under varje säsong. Årligen, en lördag i mars månad arrangerar klubben en samlarmässa i Näsby Park Centrum. I klubben finns erfarna specialister som hjälper till med värdering av samlingar och som kan ge råd hur man kan förfina sin samling.

Frimärkssamlande är mycket mer än avkoppling och ett umgänge mellan frimärksvänner. Helt gratis och utan ansträngning får man information och kunskaper om historiska och kulturella händelser, geografi och mycket annat. Alltså, frimärkssamlande ger mycket allmänbildning förutom samlarglädje, avkoppling och trevligt umgänge.

”Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller erfaren samlare. Man är alltid välkommen till vår förening”, säger Urban.

Vid jubileumsmiddagen framförde Arne Forssén denna visa:

Arne hade även gjort en tävling som vi fick gnugga geniknölarna med under middagen:

NFF firade 50 år

Norrorts Frimärksförening i Täby firade 50 år den 5 oktober.

Under hösten 1968 träffades några frimärksintresserade herrar i Täby för att diskutera bildandet av en lokal förening. Man tyckte det var för långt och tog för lång tid att åka in till ”storstans” klubbar. Så kanske låg det något i det som en ordförande i en bostadsförening i Ella Gård avslutade ett möte med i början på 1960-talet: ”Så vill jag personligen vädja till alla som kör bil till stan att hålla så långt till vänster som möjligt så att jag kan cykla förbi”.

Föreningen hade sitt introduktionsmöte den 5 maj 1969.

Under åren har föreningen bland annat arrangerat:

  • Norrphil 2004 (nationell utställning),
  • Norrphil 2009 (nationell utställning),
  • Nordia 2015,
  • Filatelistisk högskola 2017.

Många av föreningens medlemmar ställde upp som funktionärer på Stockholmia 2019, vilket medförde att jubileumsfesten flyttades från maj till oktober.

Festen hölls på Stockholms Golfklubbs restaurang där cirka 60 personer hälsades välkomna av Urban Jonsson, vår ordförande. Bland de närvarande fanns två personer som också var med på introduktionsmötet 1969. Det var vår ”nestor” Sören Eklöw, f.d. ordförande och numera hedersordförande, som i sitt tal berättade om en omskakande frimärksresa till Estland 1994 strax efter Estonia-katastrofen. Den andra medlemmen var Per Näsman som sedan många år är ungdomsledare i föreningen. I sitt tal nämnde Per att han numera samlar på gäddor på frimärken och hoppas kunna få ihop en utställningssamling runt detta. Varför då gäddor? Jo han föreslog för några år sedan att en av ungdomarna skulle börja samla på abborrar på frimärken och fick som svar att det gör jag om du börjar samla på gäddor. Så kan det börja.

Ytterligare tal hölls, ett uppskattat frimärks-quiz genomfördes, ett exponat om GOLF (vi var ju på en golfklubb) visades och det hela avslutades med en trubadur vid kaffet. Totalt sett en mycket trevlig och lyckad kväll.

Nu ser vi närmast, utöver våra klubbmöten, fram emot vår traditionella SAMLARMÄSSA i Näsbypark centrum den 14 mars 2020.

                                                                               Christer Samsson